Кайсиите имат деликатна текстура и ярък вкус. Те са с високо

...
Кайсиите имат деликатна текстура и ярък вкус. Те са с високо
Коментари Харесай

Съдържат витамини, фибри, калий –хапваме ги както пресни, така и сушени

Кайсиите имат деликатна текстура и ослепителен усет. Те са с високо наличие на вода, което способства за тяхната прохлада. Кайсиите са с високо наличие на витамини А и С, фибри и калий. Те също по този начин включват антиоксиданти, които оказват помощ за отбраната на тялото от окислително увреждане.

Заради процеса на сушене сушените кайсии са изгубили водното си наличие. В резултат на това те имат дъвчаща текстура, богат и сладостен усет и по-високо наличие на субстанции за грам.

В 100 г сушени кайсии се съдържат:

62,64 г въглехидрати, 7,3 г от които са фибри, а останалите захари;

3,39 г протеини;

0,51 г мазнини;

241 калории.

За съпоставяне в 100 г пресни кайсии се намират:

11,12 г въглехидрати, 2 г от които са фибри;

1,4 г протеини;

0,39 г мазнини;

48 калории.

 

Ако съпоставим хранителните стойности на пресните със сушените кайсии, сушените биха били спечелили в някои индикатори. За същото количество свеж и сушен плод, сушеният е двойно по-богат на фосфор, магнезий, калций, калий, желязо, мед, витамин А, витамин Е, витамин В3, витамин В5 и витамин В6.

Сушените кайсии са с високо наличие на диетични фибри, което е потребно за положителното храносмилане. Фибрите оказват помощ за контролиране на придвижванията на червата, предотвратяват запек и способстват за цялостното здраве на червата. Те са и с невисок гликемичен показател.

Кайсиите, пресни или сушени, съдържат антиоксиданти като бета-каротин и други фитонутриенти. Антиоксидантите оказват помощ за обезвреждане на нездравословните свободни радикали в тялото, осигурявайки евентуална отбрана против хронични болести.

Сушените кайсии са добър източник на витамин А, който е от значително значение за поддържане на здрава кожа, зрение и имунна функционалност.

Калият е значим минерал за поддържане на електролитния баланс, поддържане на здравето на сърцето и контролиране на кръвното налягане. Сушените кайсии съдържат доста количество калий.

Сушените кайсии са източник на нехемово желязо, което е типът желязо, намиращ се в храните на растителна основа, написа puls.bg. Желязото е от огромно значение за образуването на червени кръвни кафези и превоза на О2 в тялото.

Поради по-ниското наличие на вода, сушените кайсии имат по-високо наличие на калории, въглехидрати и фибри на порция. Те също по този начин съдържат по-високо наличие на избрани витамини и минерали. Пресните кайсии обаче имат повече витамин С, защото този съставен елемент се губи по време на процеса на сушене.

В умозаключение, пресните кайсии се хвалят за тяхната сочност и прохлада, до момента в който сушените кайсии имат по-дълъг период на валидност, съсредоточен усет и по-високи количества характерни хранителни субстанции. В взаимозависимост от персоналните желания и хранителни потребности и двата типа могат да се употребяват и да се включат в здравословна диета. Пресните кайсии са по-подходящи за нискомазнина, нисковъглехидратна и ниска на калории диета, до момента в който сушените са подобаващи за хора, за които е значимо да наблюдават гликемичния индекс на храните и предотвратяват внезапния скок на кръвна захар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР